Sushi dla początkujących

ABC sushi

Dowiedz się więcej o tym co serwujemy

ABC Sushi

Sushi dla początkujących

Sushi w Polsce ma bardzo krótka tradycję. Pierwsze restauracje pojawiały się w 1995 roku. Dlatego nie dziwi fakt, że wielu naszych krajan uważa sushi za egzotyczny przysmak. Można spotkać się nawet ze stwierdzeniami, że jest to rarytas dla ludzi z wyższych sfer. Dlatego chcemy wam przedstawić mały poradnik dla początkujących sushiżerców. Poniżej znajdziecie wszystkie rodzaje sushi, które możecie znaleźć w naszej restauracji. Na pewno pomoże wam to odnaleźć i dobrać swój ulubiony wariant tego japońskiego przysmaku. 

Nigiri

Najpopularniejszy i najstarszy rodzaj sushi, który można znaleźć w każdej restauracji trudniącej się tworzeniem tego japońskiego dania. Szukając etymologii nazwy “Nigiri” nie trzeba sięgać daleko. Wystarczy ruszyć do słownika japońsko-polskiego. Znajdziemy tam wpis o tym, że znaczy to po prostu ugniatać, lub chwycić. Całym procesem tworzenia tej odmiany sushi jest właśnie chwytanie i ugniatanie ryżu. Następnie kładzie się na precyzyjnie wykonaną kulkę pasujące rozmiarem kawałki ryby. W YOSO znajdziesz aż dziewięć rodzajów nigiri. Między innymi nigiri obłożone łososiem, tuńczykiem, rybą maślaną czy krewetką.

Hosomaki

To ta odmiana sushi, o której bardzo często osoby niemające większej znajomości z tym daniem pomyślą. W jego skład wchodzą ryż, tylko jeden składnik (ryba, owoce morza lub warzywa) oraz nori. Nori to jadalne gatunki wodorostów. Służą one do utrzymania ryżu oraz wybranego składnika w spójnej całości, aby rolka sushi była prawdziwą rolką. Hosomaki są stosunkowo małe. Ich rozmiar to średnio dwa do trzech centymetrów. Dzięki czemu rekomenduje się je do nauki jedzenia sushi pałeczkami. Również małe rozmiary tej odmiany wpływają pozytywnie przy wyborze tego dania dla dzieci.

Gunkan

Swoim kształtem przypominają łódeczki. Jest to bardzo dobre skojarzenie. Możemy kolejny raz odnieść się do słownika japońsko-polskiego. Gunkan to w dosłownym tłumaczeniu okręt wojenny. Jeśli chodzi o sushi, to jest to porcja ryżu, która została owinięta w płatek nori. Ryż w gunkanach wypełnia jedynie część, bo na samym wierzchu znajdziemy składnik, który sami sobie wybierzemy. W YOSO masz do wyboru aż sześć rodzajów tego wariantu sushi. Możesz wybrać na górną część gunkana między innymi łososia, tuńczyka, czy ikrę gromadnika.

Ricepaper maki

Sushi to ryż, jego nazwa od tego powstała i w każdym daniu sushi te ziarenka są. Ricepaper maki to wyjątkowy rodzaj dania, rodem z japońskiej kuchni. W tej odmianie nie znajdziemy ziarenka ryżu. Jednak on tam nadal jest. Mianowicie całą rolkę tworzy płatek ryżowy, w które owinięte są wszystkie składniki. Co do składników to też jest ciekawostka. Ricepaper maki – tori, to jedyny u nas rodzaj sushi, w którym jest mięso z kurczaka. Dodatkowo w skład tej rolki wchodzi tabasco, serek, ogórek, sałata oraz oshinko

Futomaki

To kolejna odmiana sushi, która jest zawijana w algi (nori). Są one grubsze od hosomaków. Tutaj też nazwa nawiązuje do języka japońskiego. Futoi to po japońsku gruby, bądź tłusty. Futomaki składają się z większej liczby składników i są to szersze rolki. Mniej więcej kroi się je na około cztery do sześciu centymetrów. Ten rodzaj sushi znajdziemy z minimum czterema składnikam, do których należą między innymi ryby, owoce morza tudzież świeże warzywa. Jedną z popularniejszych wersji są futomaki z serkiem philadelphia. Oczywiście znajdziesz je w naszej ofercie. Prócz tego do wyboru masz jeszcze aż osiem rodzajów tego znakomitego sushi.

Uramaki

Uramaki to nieco inna odmiana sushi. Inna do klasycznej, o której zawsze myślimy. Mianowicie są one na wierzchu owinięte ryżem, a nie, jak to w poprzednich przykładach było, arkuszem nori. Idąc dalej i odnosząc się do słownika, w języku japońskim ura oznacza odwrócone, co tłumaczyłoby tę wariację sushi. Na wielu zdjęciach w internecie, możemy zauważyć, że uramaki są dodatkowo obsypane sezamem. Jednak sezam to tylko przykład. To, czym są uramaki obtoczone zależy tylko i wyłącznie od fantazji sushi mastera.

Kaburamaki

To bardzo podobny wariant sushi, co uramaki. Też swoją strukturę ma odwróconą, jednak jest jeden, ale to bardzo znaczący szczegół. Uramaki były obtaczane np. w sezamie. Gdyby było obłożone np. awokado, to już byłyby to kaburamaki. Różnica jest może niewielka, ale za to bardzo znacząca. Dodatkowo kaburamaki wyglądają bardzo ślicznie podane na talerzu, lub dowiezione pod nasze drzwi. W YOSO do swojego domu, miejsca pracy, bądź miejsca spotkania masz okazję wybierać wśród pięciu rodzajów tej odmiany sushi. Na pewno nie będziesz zawiedziony!

Date

Jest to trzeci rodzaj sushi, w którym nie znajdziemy nori. W tym przypadku, zamiast w te jadalne wodorosty, sushi owija się w japoński omlet. Prócz tego w date znajdziemy to co w innych odmianach sushi. Czyli ryby, owoce morza, bądź warzywa. Inną nazwą dla japońskiego omleta jest Tamago. Znajdziesz u nas bogaty wybór Datek, jest uch aż osiem rodzajów. Między innymi Saba (marynowana makrela, serek, sałata, kampyo, inari), lub ebi panko (krewetka w panko, chilli mayo, sałata, awokado ogórek)

W zestawach taniej, sprawdź aktualne promocje

MEGA PROMOCJE

194 zł

Tylko w aplikacji mobilnej

96 zł

Zestaw Sake Premium
(28 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Nowość

84 zł

Tylko w aplikacji mobilnej

49 zł

Zestaw Sukoshi
(28 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Nowość

148 zł

Tylko w aplikacji mobilnej

78 zł

Zestaw Ranchi
(38 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Nowość

324 zł 149 zł

Zestaw Kaishi
(74 szt.)

Propozycja dla 3-4 osób

274 zł 124 zł

Zestaw Tempura
(44 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

196 zł 94 zł

Własna kompozycja
(34 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Zamów online

YOSO SUSHI POZNAŃ​

Zamów online

YOSO SUSHI RZESZÓW

Zamów online