Wasabi

Wasabi

Dowiedz się więcej o tym co serwujemy

ABC Sushi

Złoto w postaci korzenia

Wasabi, czyli warzywne złoto. W tym tekście znajdziesz informacje o tym, ile kosztuje kilogram tego kłącza, dlaczego warto mieć skórę rekina do ścierania oraz otrzymasz garść ciekawostek. Po lekturze jeszcze bardziej docenisz ten przepyszny dodatek, bez którego nie obejdzie się żaden kawałek sushi.

Na wstępie trzeba zaznaczyć, że wasabi, które znajdziemy w sklepach, to nie jest to samo co można – z przymrużeniem oka – nazwać tym prawdziwym. Pasta z chrzanu japońskiego swoje aromaty i prawdziwy smak zachowuje jedynie przez kilka chwil. Oczywiście pod warunkiem tego, że jest odpowiednio ścierana. Do tego, aby starte wasabi zaatakowało swoją wspaniałością nasze kubki smakowe, potrzebna jest odpowiednia wiedza i przygotowanie. Można powiedzieć, że to jedynie ścieranie korzenia na tarce. Jednak nic bardziej mylnego. Korzeń musi być ustawiony pod kątem 90 stopni do tarki. To najmniejszy szkopuł. Najważniejsze jest, by powierzchnia ścierająca była ze skóry rekina. Dokładnie tak. Twarda i chropowata skóra rekina nadaje się idealnie do utworzenia gęstej papki. Co ciekawe przy tym dodatku, jeśli pokroimy kłącze na drobne plasterki, lub zwyczajnie je ugryziemy, to nie poczujemy tego charakterystycznego smaku, aromatu i ostrości. Poczujemy jedynie chęć napicia się wody, bo sam smak korzenia jest strasznie cierpki. Oczywiście co do samej tarki ze skóry rekina, to jest to głównie przywiązanie do tradycji japońskiej kuchni. Obecnie stosuje się również narzędzia ze stali nierdzewnej czy ceramiki.

Wasabi jest zdrowe, ale może złamać serce

Nie ulega wątpliwości, że wasabi jest zdrowe. Gęsta pasta wpływa korzystnie na oczy, wzmacnia odporność czy działa bakteriobójczo. Witaminy zawarte w tym ostrym dodatku są zdolne do zabijania różnych typów komórek nowotworowych, uruchamiają mechanizmy obronne, a także działają przeciwgrzybiczo, co jest udowodnione naukowo. Astmatycy mogą również korzystać z wasabi do kuracji. Pozwoli im na złagodzenie swojej przypadłości. Izotiocyjaniany, które są zawarte w tej gęstej paście, wpływają pozytywnie na układ dróg oddechowych. Warto też wiedzieć, że spożywanie wasabi może obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiega powstawaniu skrzepów. Mówiąc terminologią mniej lekarską. Dzięki temu ryzyko udaru mózgu czy zawału serca zmniejsza się o pewien procent. Jak można powyżej przeczytać, ten dodatek bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jednak trzeba znać umiar, bo wasabi potrafi…. złamać serce. Oczywiście można to wziąć z małym przymrużeniem oka. Nadmierne spożycie, może, ale też nie musi, skutkować przypadłością takotsubo. Jest to bardzo rzadka jednostka chorobowa z objawami imitującymi ostry zespół wieńcowy. Jednak trzeba naprawdę nie znać umiaru w jedzeniu, aby się pochorować.

Można ostatnimi laty zauważyć pewien boom na wasabi, tak jak i na całą kuchnię azjatycką. Japoński chrzan znajdziemy praktycznie w każdym większym sklepie pod wieloma postaciami. Jeszcze do niedawna w Europie ciężko było o znalezienie plantacji wasabi. Pierwsza pojawiła się dopiero w 2012 roku w Anglii, a dwa lata później… już w Polsce. Pod Radomiem istnieje jedyna plantacja nie tylko w naszym kraju, ale i w całej Europie Środkowej. Co ciekawe sami Japończycy, stwierdzili, że sprawa nie została schrzaniona i wasabi z Polski jest identyczne do tego pochodzącego z ich kraju. Odnosząc się jeszcze do początku akapitu i słowa “boom”. Warto wspomnieć też o różnych wytworach, w których wasabi gra główną rolę. A są to chipsy, orzeszki, przyprawy do grilla, różnego rodzaju sosy, proszki, pudry, majonezy o smaku wasabi, herbaty, czekoladki a nawet alkohol w postaci wódki, czy piwa… jednak jedno jest pewne. Wasabi najlepiej smakuje w postaci świeżej pasty do sushi zamówionego w YOSO i to nie ulega żadnej wątpliwości!

Uprawa wasabi

Sama uprawa jest bardzo ciężka. Wiele czynników musi spiąć się w całość, aby korzeń posiadał odpowiednią ostrość. Przy uprawie ważne jest też uzbrojenie się w cierpliwość. Dojrzałe wasabi można zebrać po niespełna półtora roku, jeśli zastosuje się krótszą metodę o nazwie oka-wasabi – wasabi polne. Jak sama nazwa wskazuje, jest to metoda uprawy polegająca na kultywacji wasabi na polu. Minusem uprawy w ten sposób jest nieco inna jakość kłączy, które uprawia się w warunkach wodnych. Mówiąc o uprawie wasabi w warunkach wodnych trzeba wspomnieć o sawa-wasabi. Sawa-wasabi to model uprawy polegający na hodowli wasabi w środowisku półwodnym. Rośliny posadzone są w warstwie żwiru, przez który spływa woda. To właśnie monotlenek diwodoru odgrywa dość znaczącą rolę w jakości korzenia wasabi. Przez wzgląd na czas rozrostu sadzonek wasabi, oraz doprowadzenie do sprzyjających warunków przy wzrastaniu tego warzywa, cena nie jest najniższa. Za kilogram wasabi będziemy zmuszeni zapłacić około tysiąca złotych wzwyż.

Wasabi jest bardzo popularnym dodatkiem do sushi, ale nadal skrywa w sobie wiele ciekawostek, które mogą sprawić, że brew nam się uniesie z zaciekawienia. Pierwszą z takich ciekawostek jest to, że wasabi zaliczana jest do roślin kapustnych, czyli jest bliskim krewnym kapusty, kalafiora czy brokuła. Z wasabi wykorzystuje się nie tylko korzeń. Liście można zakisić i stanowią one idealny dodatek do ryżu czy sushi. Kilogram liści wasabi kosztuje około 150 złotych. Wasabi nie posiada kapsaicyny, za ostrość odpowiedzialne są olejki eteryczne. W skali Scoville’a, czyli skali najostrzejszych rzeczy wasabi plasuje się na siódmym miejscu. Jednak trzeba to brać z małym przymrużeniem oka, bo jak już teraz wiadomo, jest wiele czynników wpływających na ostrość korzenia.

W zestawach taniej, sprawdź aktualne promocje

MEGA PROMOCJE

194 zł 129 zł

Tylko w aplikacji mobilnej

96 zł

Zestaw Sake Premium
(28 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Nowość

84 zł 66 zł

Tylko w aplikacji mobilnej

49 zł

Zestaw Sukoshi
(28 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Nowość

148 zł 105 zł

Tylko w aplikacji mobilnej

78 zł

Zestaw Ranchi
(38 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Nowość

324 zł 149 zł

Zestaw Kaishi
(74 szt.)

Propozycja dla 3-4 osób

274 zł 124 zł

Zestaw Tempura
(44 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

196 zł 94 zł

Własna kompozycja
(34 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Zamów online

YOSO SUSHI POZNAŃ​

Zamów online

YOSO SUSHI RZESZÓW

Zamów online