Związek łososia z alkoholem

ABC sushi

Dowiedz się więcej o japońskiej kulturze

ABC Sushi

Łosoś = alkohol

Często zawiłości lingwistyczne sprawiają uśmiech na naszych twarzach. Niektóre zażenowanie, z kolei niektóre wręcz sprawiają chęć poznania bliżej danej kultury. Możemy się założyć, ze przynajmniej 90% społeczeństwa z sake utożsamia alkohol. Jest w tym dużo prawdy, jednak… no nie do końca.

Sake to nie tylko alkohol

Warto na sam początek rozwiać zasłonę wątpliwości, która spuściła kurtynę na słowo “sake”. W naszym społeczeństwie utarł się jakiś mit, że sake to wódka z ryżu. Jest to jedynie rąbek prawdy o tym japońskim alkoholu. Sake, to nic innego jak napój alkoholowy, a w bliższym tłumaczeniu jest to po prostu trunek. Co ciekawe nazwa sake, sama w sobie nie jest najbliższa dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Wersja “sake” używana jest głównie poza Azją. Jeśli pojedziemy do Japonii i usłyszymy rozmowę dwóch rodzimych Japończyków, prędzej niż sake usłyszymy “nihon-shu. Jest to zwyczajna fraza, albowiem nihon oznacza japoński, z kolei shu alkohol. Kiedy w takim razie usłyszymy sake na ulicy? 

Różnica między łososiem, a alkoholem

Jeśli pójdziemy do restauracji sushi w Japonii i poprosimy o sake, szybciej dostaniemy sashimi z łososia, aniżeli alkohol. Dlaczego tak się dzieje? Mimo zupełnie różnej pisowni znakami kanji, to słowa trunek i łosoś są prawie identyczne w wymowie. Wpływa na to fakt, że język japoński jest homofoniczny. Oznacza to, że fonetycznie nie ma większej różnicy, jednak w pisowni, a przede wszystkim w znaczeniu, różnice są widoczne aż nadto. W języku polskim mamy wiele takich zawiłości jak np. może i morze, czy kod i kot. W języku japońskim mówiąc sake, mamy na myśli łososia, jednak gdy powiemy “osakie”, to wtedy będziemy mieli na myśli faktycznie alkohol.

Produkcja Sake

Samo wytworzenie alkoholu jest dość ciekawe i specyficzne. Najpierw poleruje się ryż. Niezbyt pożądane jest, aby było dużo tłuszczu w kolejnym etapie produkcji, dlatego specjalne urządzenia zdzierają tę warstwę. Następnie ryż jest namaczany i trzymany w pomieszczeniu, w którym jest odpowiednia, stała, temperatura oraz wilgotność powietrza. Sprzyja to powstawaniu pleśni. Aby alkohol smakował, ważne jest, aby pleśń równomiernie okalała wszystkie ziarenka ryżu. Po procesie pleśnienia ryżu trzeba poddać go fermentacji, która trwa od 20 do 40 dni. Końcowym etapem jest oddzielenie płynu od ryżu i klasyczne działania przy alkoholu, czyli filtracja, pasteryzacja oraz samo dojrzewanie alkoholu.

Łosoś w YOSO

W YOSO alkoholu nie znajdziesz, ale znajdziesz za to pyszne sake w wielu rodzajach. Jeśli lubisz rolkę z łososiem, to na pewno znajdziesz coś dla siebie, nigiri, hosomaki, kaburamaki… Wszystko, czego zapragniesz i na co masz ochotę! Sprawdź poniżej w sekcji mega promocje, nasze wyjątkowe zestawy sushi!

W zestawach taniej, sprawdź aktualne promocje

MEGA PROMOCJE

194 zł

Tylko w aplikacji mobilnej

126 zł

Zestaw Sake Premium
(28 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Nowość

114zł

Tylko w aplikacji mobilnej

64 zł

Zestaw Sukoshi
(28 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Nowość

144 zł

Tylko w aplikacji mobilnej

109 zł

Zestaw Ranchi
(38 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Nowość

324 zł 222 zł

Zestaw Kaishi
(74 szt.)

Propozycja dla 3-4 osób

274 zł 164 zł

Zestaw Tempura
(44 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

209 zł 127 zł

Własna kompozycja
(34 szt.)

Propozycja dla 2-3 osób

Zamów online

YOSO SUSHI POZNAŃ​

Zamów online

YOSO SUSHI RZESZÓW

Zamów online